Tenet Film Konusu ve Yorumu – Bu Film Beyin Yakar

Tenet Film Konusu ve Yorumu adlı yazıda okuyucular; Tenet filminin konusuna, oyuncu kadrosuna, yönetmenine, imdb puanına ve kişisel analizlerime ulaşabilirler. Keyifli Okumalar. Bilgitutuk.com

Bol ve gizemli diyaloglarla örülü sahneler, çoğu insanın takım elbise içerisinde takıldığı, entrikanın ve sürpriz sonların kol gezdiği bir yapımı beyazperdeye taşımakta kim usta diye sorsalar hiç kuşkusuz ilk aklıma şu isim gelir; Christoper Nolan. İkibinli yılların altın yönetmeni ve senaristi. Batman serisi, başlangıç, yıldızlararasında gibi gişede büyük başarı göstermiş filmlerde imzası buluna bu dahi sinema avcısının her yaptığı iş tutuyor ve ses getiriyor. 2020 yılında beyazperdede boy gösteren Tenet Filmi de bir Nolan yapımı film. Film izleyiciyle buluştuğu ilk dönemlerde birçok tartışmaların odağında olsa da genel anlamda hasılat açısından ortalamanın üzerinde bir başarı sergiliyor. Bu başarının temelinde hiç kuşkusuz Nolan bulunmaktadır. Her zaman kaliteli yapımların altında imzası bulunan bu isim Tenet filminde de çizgisinden ayrılmayıp, hikayesini üstkurmaca bir edayla ekranlara sunuyor. Peki bu derecede iyi hasılat yapmış bir filmin eleştirilmesinin temelinde ne yatabilir?

Tenet Film Konusu

Tenet Filmi Ukrayna’da bulunan bir opera saldırısıyla başlıyor. Rus ajanları operaya yerleştirdikleri bombaları patlatmaya çalışırken, aralarına sızan kahramanımızın tüm bunlara engel olamaya çalıştığını görüyoruz. Elbette tek amacı bu değildir kahramanımızın. Operadaki bir paketi ele geçirmektir görevi. Daha sonra işler karışır ve kahramanımız Rus ajanlar tarafından rehin alınır. Gördüğü türlü işkencelerin sonunda intihar eder fakat ölmez. Çünkü gördüğü bu işkence sahtedir ve Tenet adlı bir örgütün ona yaptığı testtir. Tenet, yaklaşmakta olan üçüncü dünya savaşını önlemeye ve gezegeni kurtarmaya çalışan bir topluluk. Kahramanımızı Tenet’in bir üyesi yaparlar, üstelik önemli bir üyesi.

Zamanın ilerisindeki insanlar, bir yolunu bularak yaşanan zamandaki bazı insanlarla temasa geçiyor. Bu insanlar da gelecekteki nesillere yardım ederek zamanı onların istediği doğrultuda şekillendiriyorlar. Gelecekteki insanların tüm bunları yapmasındaki sebep ise; gelecekteki dünyanın yaşanacak bir yer olmaması. Küresel ısınma nedeniyle suçluyu geçmişte bulan gelecek, intikam hırsıyla geçmişlerini yok etmeye karar verirler. Bunun içinde doğru zamanda doğru yerde bulunan silah kaçakçısı Rus vatandaşı Andrei Sator’u kullanırlar. Sator, acımasız aç gözlü Narsist kişiliğiyle onlar için biçilmez bir kaftan olur. Sator’un amacı, gelecekte programlanmış ve tüm zamanı terse çevirebilecek niteliğe sahip programı bularak birleştirmektir. Çünkü bu programı yapan bilim adamı bunun çok tehlikeli durumlara yol açacağını öngördüğünden programı 9 parçaya bölerek geçmişe saklamış. Sator’da o parçaları birleştirerek bulunduğu zaman dilimini yok etmeyi planlar. Çünkü Sator ölmek üzeredir. Çok fazla zamanı kalmadığından, yaşamadığı bir dünyada kimsenin yaşamasına da izin vermek istemiyor.

tenet-film-konusu-yorumu-oyuncuları-bilgitutuk.com

Kahramanımız, Sator’un karısı Kat yardımıyla Sator’a yaklaşmaya başlar. Kat, kocasından nefret eden ve sadece tehditle onun yanında kalan bir kadındır. Özgür olma duygusu o kadar baskındır ki hiç tanımadığı kahramanımıza yardım ederken bulur kendini. Geçmiş ve gelecekte rahatça dolanan ve insanların her hareketini önceden gören Sator’a karşı ise işleri hiç kolay değildir.

Film Konusu İtibariyle Beklentiyi Karşıladı mı?

Benim cevabım ‘Eh işte’ olacaktır. Nolan tüm filmlerinde olduğu gibi karanlık bir evren yaratmış kendine. Bu evrenin içerisine beyin yakan uzun konuşmalar, takım elbise üzerinde eksik olmayan insanlar ve zamanın doğasına aykırı hikaye serpiştirmiş. Nolan’ın Başlangıç adlı yapımını izlemiş ve çok sevmiş biri olarak söyleyebilirim ki bu yapım onun gibi kafa karıştırmayı hedeflemiş fakat izleyiciye sunması gerek yalınlık ilkesinden çok uzaklaşmış bir kurmaca yansıtmış izleyiciye. Bunu sebebini ise; Nolan’ın çıtayı her zaman daha yukarılara koyma isteğine bağlıyorum. Fakat izleyiciye dokunmadıktan sonra bu çıta ne işe yarayacak ki. İnsanlar anlamadıkları ya da anlamak için o uzun uzun diyalogları defalarca izlemek zorunda kaldıkları bir yapıma ne gözle bakar. İnsan zekası elbette tartışılmaz fakat oyuncuların dahi zor anladığı bir hikayeyi ekrana taşımak bana göre olmamış.

Gelecekte tüm zamanı tersine çevirecek bir icat yapılıyor, bu icadı nasıl geçmişi yok etmek için kullanacaklar bunu anlamak zamanımı almadı değil. Muhtemelen insanoğlunun hiç olmadığı bir zaman dilimine gidecekler ve herkes yok olacak. Bunun sonunda da gelecekteki insanlarda yok olmuş oluyor. Filmi izleyenlerin Harry Potter’ın Azkaban Tutsağı adlı bölümünü hatırlayacaklarına eminim. Tenet’te Harry Potter’da olduğu gibi zamanda yolculuk yapılıyor ve kahramanlarımız kendileriyle dövüşüyorlar yada kendilerini kurtarıyorlar. Gerçekten o bölümler çok hoşuma giden sahnelerdi. Kahramanımız ve Neil’in Hindistan silah tüccarının korumalarla dolu evine girerken ki gösterdikleri görsel şölen seyir zevki veriyordu. Tüm dövüş ve aksiyon sahneleri için de aynı şeyi söyleyebilirim. Son sahnedeki çatışma hariç. O çatışmayı anlamak için defalarca izlemem gerektiğini itiraf etmeliyim. Konuşma sahnelerinin çokluğu aralara serpiştirilmiş aksiyon sahnelerinin azlığı dengeyi iyi koruyamadıklarını düşündürdü bana. Filmde herşey belirli bir sırayla dizilmiş karmaşadan ibaretti. Bazı insanların yaşadığı geçmiş bazılarının geleceği oluyor bu da insanların kafalarını karıştırıyor.

netflix-filmleri

Bu Bölümden Sonrası Spoiler İçermektedir

Neli ile kahramanımızın tanıştığı ilk sahnede; Neil, söylemleriyle kahramanımızla aslında daha önce de tanıştıklarını belli ediyor. Kat’ın Vietnam tatilinde tekneden atlayan bir kadın gördüğünü, o kadının özgürlüğünü kıskandığını söylediği ve filmin sonunda o kadının kendisi olduğunu fark etmesi şaşırtıyor. Tabi aynı tekdüzelikte kahramanımızın; filmin başında kavga ettiği maskeli adamın, filmin sonunda kendisi çıkmış olması Nolan’ın amacını bizlere sergiliyor. Şaşırın… Fakat en son sahnedeki çatışma çok fazlaydı diyebilirim. Neil karakterinin o sahnede geçmişte ölmesi ve tekrar ölmek için kahramanımızla vedalaşması; ayrıca ona, benim için son fakat senin için başlangıç demesi olayları düğüm yapmış. Ayrıca belirtmeyim ki kahramanlarımızın savaştığı yer geçmişte. Yani o zaman çizgisinde aslında savaşı kazanmışlar yoksa varlıkları silinirdi. Buna rağmen kazanamama ihtimallerini düşünerek gidiyorlar. Ben bu kısmı çok iç açısı bulmadım açıkçası.

Filmdeki tüm bu karışıklıkları izlerken insanın aklından, iyi ki ışık hızına ulaşamadık, düşüncesi geçmiyor değil. Zaten kendi zaman çizgimizde ilerlerken herşey yeteri kadar zor; bir de gelecekten yada geçmişten gelen insanlarla karşılaştığımızda daha da zor olur. Çekimlerin stüdyo ortamında çekilmemesi detayı çok hoşuma gitti. Herşey gerçekçi duruyordu. Bu çekimlerle ve böyle bir oyuncu kadrosuyla daha iyi bir yapım ortaya çıkaramadığı için Nolan’ı buradan kınıyorum. Beni belki hiç duyamayacak ama olsun; bu kadar emek, kendi egosu yüzünden çöpe gitmemeliydi. Son olarak söylemeliyim ki maalesef Tenet filmi; ters köşeler yapma ve ben anlatayım hadi sıkıyorsa anlayın bakalım bilmişliğiyle izleyicinin zekasıyla oynayan bir yapım olmuş. Filmin imdb puanı 7.3/10. Keyifli seyirler…

Tenet Filminin Oyuncu Kadrosu

  • Elizabeth Debicki – Kat karakterini canlandırıyor. Kasıntı bir oyunculuk sergilese de hikayenin ana unsurlarından biriydi.
  • Robet Pattinson – Neil karakterine hayat veriyor. Onun olduğu sahneleri izlemek ayrı bir keyifliydi.
  • John David Washingtoh – Kahramanımıza hayat veriyor. Dövüş sahnelerinde tam bir görsel şölen yaratıyor oyuncu.
  • Kenneth Branagh – Andrei Sator karakterini canlandıran oyuncu rolünün hakkını fazlasıyla vermiş.
  • Clemence Poesy – Laura
  • Aaron Tayelor – Ives
  • Himesh Patel – Mahir
  • Dimple Kapadia – Priya

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.