Awake film konusu adlı yazıda okuyucular; filmin konusuna, yorumlarına ve kişisel analizlerime ulaşabilirler. Keyifli okumalar…
Uyuyamazsak bizlere ne olur? Kimilerinin zaman kaybı, kimilerinin ise tembellik yapmak için bahanesi olan uyku eylemi, hayatımızdan çıktığında daha verimli mi oluruz yada daha hastalıklı mı?
Bunun cevabını yıllar önce Randy Gardner, kısmen de olsa bize vermiş aslında
1964 yılında; Randy Gardner adındaki bir öğrenci, uyku ile ilgili araştırmalar yapan bir bilim adamının deneyine katılır. 17 yaşındaki Gardner; günde 3 saat uyuyarak hayatını rahat bir şekilde sürdürebildiğini ve uykusuz günler boyunca kalabileceğini iddia ediyordu. Dediği gibi de yapmıştı. Yaklaşık 11 gün 24 dakika uyanık kaldı ve bilim adamları onun her anını kayda geçirdi. 11 gün içerisinde fiziksel ve ruhsal birçok atak geçiren Gardner’da bilim adamları; halüsinasyon, kendi başına yemek yiyememe, konuşma bozukluğu ve öfke problemleri gibi birçok sorun gözlemledi.
Awake filmi de odağına uykuyu, daha doğrusu uyanıklığı alarak 1 saat 37 dakikalık bir bilim kurgu izletti bizlere. Olduğu kadarıyla elbette.
Awake Uyanış Filminin Konusuna Gelelim
Küresel bir kesintinin ardından tüm arabalar ve elektronik cihazlar çalışamaz duruma gelir, üstelik tek sorun bu da değildir. İnsanlık uyuma yetisini kaybetmiştir. İki kişi hariç.
Eski bir asker ve anne olan Jill; çocuklarını bu kaosun ortasından kurtarmak için elinden geleni yapmaya çalışırken, insanlığın 24 saatte ne kadar çığırından çıkabileceğini görecektir. Film, uykusuzluğun insanlar üzerindeki etkisini üç ana bölümle anlatmaya çalışıyor. İlk aşama; eleştirel düşünme kaybı ve zihin bulanıklığı. Bunu, jill’in uyuyabilen küçük kızını kurban etmeye çalışan kilise halkının çılgın ve doğru düşünemeyen halleriyle yansıtmaya çalışmıştır. İkinci aşama ise; 5-6 gün sonra ortaya çıkan halüsinasyon hali. Gerçekle sanrıyı ayırt edememe durumunu filmde; yol kenarında üzerinde kıyafet bulunmadan sabit bir şekilde duran insanlarda rahat bir şekilde gösteriyorlar. Son aşama ise histeri. Duygusal reaksiyonlarda taşkınlık, ani sinirlenme, geçici kişilik bozukluğu. Bu semptomu ise; insanları zalimce asarak işkenceyle öldürmüş vahşi kalabalık iyi yansıtmıştı.

Awake Film i İzlenmeye Değer mi?
Ben gördüklerimi anlatayım, kararı size bırakıyorum. Öncelikle jill karakterinin sorunlu ama kahraman anne kumaşını iyi taşıdığını söylemek isterim. Karakterin, çocukları ile olan kötü ilişkisine rağmen ebeveynlik içgüdülerinin bu denli kuvvetli olması ve onlar için yapabileceğinin sınırı olmaması hoş ayrıntılardı.
Gelelim olmayan yerlerine. Awake Filminde kesintinin neden olduğu ve çözümün ne olacağına dair hiçbiri bilgi yok. Sanki bir dizinin herhangi bir bölümünü izlettiriyordu film bize. Karakterlerin hiçbir derinliğinin olmaması, öylece filmin bir bölümünde görünüp daha sonra adlarının dahi geçmemesi ise bütün oklarımı senaristlere çevirmeme neden oluyor. Elbette basmakalıp senaryoları alarak film yapan Netflix platformuna da. Bu, sebebi belli olmayan kıyamet senaryolarına iyi alışan platformun her filmde biraz daha aşağıya çekilen çizgisini hayretle izliyorum. Filmin imdb puanı 4,5. İzlediğim en düşük puanlı film olabilir kendileri.
Awake Filminin konusu ve yorumu hakkında genel görüşlerim bunlardı. Eğer bu tür yapımları seviyorsanız size Alman yapımı Tribes Of Europa dizisini önerebilirim.